Naš rojak Josip Jurčič

Skupaj z osnovnošolci in srednješolci občine Ivančna Gorica smo bili v petek, 4. 3. 2022, na Muljavi, kjer se je razpravljalo o literarni zapuščini našega rojaka Josipa Jurčiča.  

Na omizju so sodelovali dr. Urška Perenič, ddr. Igor Grdina, dr. Mihael Glavan,  Damijan Stepančič, Ivo Frbežar, pisatelj Ivan Sivec, Dragica Šteh, Maruša Pušnik in dijaki Srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica. 

Pronicljivi razpravljavci so razkrivali drobne neznanke iz življenjske zgodbe utemeljitelja proze in novinarstva, Josipa Jurčiča.  

Josip Jurčič je bil zelo velik mojster, saj je v svojih delih znal tudi s kritiziranjem vzbujati smeh. Kljub temu, da je umrl rosnih let je napisal številna literarna dela. Na Muljavi stoji njegova domačija, kjer je bila uprizoritev njegovega romana Deseti brat. Poleg vseh njegovih knjig, pa je sodeloval tudi pri zborniku Mladika.

Prva knjiga, ki jo je napisal je Pripovedka o beli kači. Vsa njegova dela so zapisana v nekoliko drugačnem, bolj starinskem jeziku, zato ga nekateri ob branju težje razumemo.

Najverjetneje si ga bomo vsi zapomnili po njegovi slavni Kozlovski sodbi v Višnji Gori.

V naši občini je srednja šola, poimenovana po Jurčiču, ob jubilejnem letu 2020 izdala Zbornik, kjer se nam predstavi skozi svoje začetke do današnjih dni.

Jerneja, Brina, Jure, Tinkara, Isabela, Zala, Nika in učiteljica Mojca