Teden otroka na matični šoli

Družabne igre ob čajanki.

V ponedeljek, 1. oktobra 2018, smo eno učno uro namenili igranju družabnih iger ob čajanki. Znotraj oddelkov smo se pomerili v raznolikih namiznih in drugih družabnih igrah ter ob sproščenem klepetu, okusnem čaju ter slastnih piškotih prijetno otvorili praznovanje Tedna otroka 2018. 

Šolski kino: Košarkar naj bo

V torek, 2. oktobra, smo si priredili pravi pravcati šolski kino. Ogledali smo si slovenski mladinski film Košarkar naj bo, posnet po literarni predlogi Primoža Suhodolčana. Zgodba o lenem, nerodnem, vedno lačnem in neskončno visokem Ranti (tako je velik, da bi lahko žirafam kravate zavezoval), ki se mu življenje postavi na glavo, ko ga nekega dne učitelj telovadbe povabi v košarkarsko ekipo, nas je pošteno nasmejala. Košarkar naj bo!

Obisk Luke Kutnarja in Roka Strmoleta

V sredo, 3. oktobra, sta nas s svojim obiskom razveselila bivša učenca Osnovne šole Ferda Vesela: Luka Kutnar, motokrosist, državni prvak leta 2017 in športnik občine Ivančna Gorica, ter Rok Strmole, glasbenik, ustvarjalec lesene harmonike. Z nami sta delila svoje osnovnošolske spomine, športne in glasbene začetke, dosežke, delo in hobije. Navdušeno smo opazovali Lukov mogočni motor ter uživali ob zvokih Rokove dovršene harmonike. Obema se najlepše zahvaljujemo za druženje ter vse zgodbe, izkušnje in nasvete, ki sta jih delila z nami. Pri nadaljnjem glasbenem ustvarjanju ter športnem udejstvovanju pa jima tudi v prihodnje želimo veliko uspeha ter se veselimo njunih novih dosežkov.

Kamišibaj (slikovedke)

V torek 2. oktobra in v četrtek 4. oktobra, so učenci razredne stopnje in učenci iz PŠ Temenica spoznali kamišibaj (slikovedke), ki jim ga je predstavila gospa Maruša iz knjižnice Ivančna Gorica. Najprej so prisluhnili razlagi o nastanku in izvoru kamišibaja, ki izvira iz Japonske (jap. kami: papir, šibaj: gledališče)  in je posebna oblika pripovedovanja zgodb ob slikah. Slike so vložene v lesen oder, imenovan butaj. Pripovedovalec (kamišibajkar) pa pripoveduje zgodbo ob  menjavi slik v lesenem mini gledališču. Nato pa so se prepustili doživetemu pripovedovanju znanih zgodb, ki jih je pripovedovalka  priredila in pretopila v čudovite avtorske slikanice. Učenci so v izjemnem literarnem doživetju zelo uživali, zato se gospe Maruši iskreno zahvaljujemo za njen prispevek k obogatitvi programa v tednu otroka in upamo, da bomo podobnih pripovedovanj deležni tudi v prihodnosti.

“Flash mob” pod vodstvom Maje Zrilič

Praznovanje letošnjega Tedna otroka smo zaključili na najboljši možni način – s plesom. Pod vodstvom ge. Maje Zrilič, vodje plesne šole Guapa in ambasadorke Občine Ivančna Gorica, smo se spretno naučili plesnih korakov in odplesali fantastično koreografijo, t. i. “flash mob”. V zelenih športnih oblačilih, ki so naznanjala “trenirka dan”, smo Ferdovci dobro razgibali telo in v timskem duhu polni energije začeli dan. Učenci foto in video krožka so pod vodstvom Monike Primc naše plesne korake ujeli v video objektiv. Komaj čakamo, da si ogledamo končni izdelek – videoposnetek, ki smo ga ustvarili s skupnimi močmi. Ge. Maji se najlepše zahvaljujemo za nepozabno plesno doživetje in ji želimo še veliko plesnih užitkov in uspehov.

Foto in video natečaj: Kvalitetno preživljanje prostega časa

V ponedeljek, 8. oktobra, je nastopila težko pričakovana razglasitev zmagovalnih prispevkov foto in video natečaja z naslovom Kvalitetno preživljanje prostega časa, ki je na Osnovni šoli Ferda Vesela potekal v okviru praznovanja Tedna otroka. V kategoriji fotografij je, v konkurenci 6 prispevkov, tekmovalna komisija za najboljšo razglasila fotografijo z naslovom Fitnes na malo drugačen (avtorji: Jure Adamlje, 2.b, Katja Adamlje, 6.b, in Ana Adamlje, 9.a). V kategoriji videoposnetkov je, med 16 prispevki, prvo mesto zasedel video z naslovom Naslednji LeBron James (avtorji: Tomaž Balant, 8.a, Aljaž Radovan, 9.a, in Benjamin Kutnar, 9.a). Iskrene čestitke zmagovalcem, velika pohvala za kreativno ustvarjanje pa tudi vsem ostalim sodelujočim.