VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNO DELO V OSNOVNIH ŠOLAH OD 1. 3. 2021 DALJE

Vlada Republike Slovenije je podaljšala veljavnost Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih, in sicer do 5. marca 2021. Vsebina odloka od prejšnjega tedna ostaja nespremenjena, zato ni sprememb pri izvajanju VIZ dela v osnovnih šolah. Pouk se za vse učence od 1. do 9. razreda izvaja v prostorih šole.

Priporočamo, da učenci od 6. do 9. razreda za svojo varnost in zaščito, vseskozi nosijo zaščitno masko.

TD – 6. r – ikt in papir

Šestošolci so imeli 18. in 19. februarja tehniški dan na katerem so se podučili o varni rabi interneta in naprav. Svoje znanje so preverili s spletnim kvizom na temo dobrega počutja ob uporabi interneta.

S svojimi ročnimi spretnostmi so ustvarjali različne vrtavke. Spoznavali so kaj vse vpliva na hitrost vrtenja vrtavke in kako se spreminjajo barve pri vrtenju. Ob različnih vrtavkah so ponovili pojma os in gred.

Preberi več TD – 6. r – ikt in papir

Pustni torek

Na pustni torek, 16. februarja 2021, so učenci naše šole izvedli dan dejavnosti na temo z naslovom PUST. Vsebine od četrtega do devetega razreda so bile povezane z našo tradicionalno pustno masko, kurentom, katerega obhodi so vpisani na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Vsem je ta lik na izgled prepoznaven, a tokrat so se seznanili s podrobnostmi njegove celotne oprave ter pomenom. Izvedeli so veliko novega. Pustni lik so predstavili pedagoški delavci Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Štrk iz Spuhlje. Gre za dom, v katerem bi naši učenci osmih razredov trenutno bivali, če bi bila šola v naravi za njih izvedena. Kraj se nahaja v neposredni bližini Ptuja, slovenskega najstarejšega mesta, ki ga zagotovo poznate po največji pustno-karnevalski prireditvi v Sloveniji. Torej so dobili pristne informacije o tej maski iz krajev, od koder le-ta izvira. Sledilo je poustvarjanje spoznanj ter vtisov. V vsakem oddelku so izdelali nekaj kurentov, ki sedaj krasijo našo avlo, nato pa se prepustili pustnemu rajanju. Glede na trenutne temperature izgleda, da jim je zimo resnično uspelo pregnati. 

Preberi več Pustni torek

Vsi učenci se 15. 2. 2021 vračajo v šolo

Spoštovani starši, drage učenke in učenci.

Veselimo se ponovnega vračanja v šole.

Z odlokom, ki ga je sprejela vlada Republike Slovenije se za vse učenke in učence osnovne šole pouk izvaja v prostorih šole od ponedeljka, 15. 2. 2021, dalje. V OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični se bodo prvemu triletju pridružili še učenci in učenke od 4.-9. razreda, ki so se od novembra dalje šolali na daljavo.

Vzgojno-izobraževalno delo bo potekalo po priporočenih smernicah ministrstva za šolstvo in po smernicah NIJZ (Protokol v priponki).

Z veliko strpnosti in odgovornosti bomo ponovno v celoti vzpostavili delo v šoli. Zavedamo se, da je za vse nas prehodno obdobje zelo pomembno. Potrudili se bomo, da bodo učenci ponovno vzpostavili učni ritem s koordinacijo učiteljev in vrstnikov. Da bo ta prehod za vse nas uspešen in da bo šola v živo ves čas mogoča za vse učence, vas starše in učence naprošamo, da se držite ukrepov NIJZ in smernic, ki jih pripravi šola. Ob prihodu nazaj v šolo bodo veljala posebna Pravila ravnanja v OŠ v času sporoščanja omejitvenih ukrepov epidemije za preprečevanje širjenja okužbe SARS-CoV-2.

Srečno in uspešno.

Filmske delavnice

Osmošolci in devetošolci so 29. 1. in 1. 2. s filmskimi izvajalci Luksuz produkcije preživeli zanimiva, poučna in ustvarjalna dneva dejavnosti. Znani režiser Boris Petkovič jim je najprej na zanimiv način predstavil osnove filmskega jezika ter proces nastajanja celovečernega filma. Učenci so v delavnicah po uvodnih napotkih ustvarjali sami. Snemali so minutni film po zgledu prvega filmskega ustvarjalca Lumierja, se preizkusili v snemanju glasbenega spota, animacije ter kratkega filmčka v 10 kadrih. V času šolanja na daljavo sta jim dneva v vsakodnevno rutino prinesla nekaj svežine, naučili pa so se tudi marsikaj novega in uporabnega.

Več lahko preberete v poročilu.

Prešernov dan

8. februar je slovenski kulturni praznik, Prešernov dan. Dan, ko se spomnimo, kaj je kultura, si ogledamo kakšno kulturno prireditev ali pa le pomislimo na našega velika pesnika Franceta Prešerna. France Prešeren se je rodil 3. decembra 1800 v Vrbi na Gorenjskem, umrl pa je 8. februarja v Kranju. Slovensko pezijo je dvignil na evropsko raven. Prav vsak od nas pozna kakšen njegov verz, zagotovo pa vsi tu in tam prepevamo slovensko himno, Zdravljico.

Preberi več Prešernov dan

Obisk »Jurčiča«

Ena izmed najzahtevnejših odločitev v času osnovne šole je odločitev o izbiri nadaljnje življenjske poti. Ta odločitev je seveda najtesneje povezana z odločitvijo o izbiri srednje šole za nadaljevanje izobraževanja v naslednjem šolskem letu.

Devetošolci imajo v teh tednih o čem razmišljati. Srednje šole ponujajo mnogo informacij. Ponujajo jih na veliko različnih načinov. Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica, na kratko »Jurčič«, se je letos, v obdobju epidemije, na poseben način predstavila šentviškim devetošolcem. Predstavitev je potekala v ponedeljek, 18. januarja 2021, v dopoldanskem času v obliki videokonference.

Preberi več Obisk »Jurčiča«
Dostopnost